fbpx
EtusivuPesäpalloSotkamon Jymy jatkoi voittokulkuaan Superpesiksen huippuottelussa Joensuussa

Sotkamon Jymy jatkoi voittokulkuaan Superpesiksen huippuottelussa Joensuussa

Sotkamon Jymy jatkoi voittokulkuaan Superpesiksen huippuottelussa Joensuussa Pesäpallo

Lähtökohdat Joensuun Mailan ja Sotkamon Jymyn väliseen huippuotteluun olivat mielenkiintoiset. Alkukauden ajan niin sanotusta ”mestaruuskrapulasta” ja monista loukkaantumisista kärsinyt Joensuun Maila yritti palata voittokantaan tiistaisen Jymyjussit-tappion jälkeen. Loukkaantumisosastolla on edelleen JoMan nopeakinttuinen kärkietenijä Konsta Kettunen, josta olisi ollut hyötyä etenkin kärkipelaamisen osalta.

Jymy puolestaan lähti otteluun Superpesiksen ainoana tappiottomana joukkueena ja alkukauden vakuuttavimpana joukkueena. Päivän ottelu starttasi Jymyn raskaan neljän päivän mittaisen otteluruuhkan. Sotkamossa ei varmasti kiitellä otteluohjelman tekijöiden suuntaan, sillä joukkueella on tiedossa ottelut perjantaina Joensuussa, sunnuntaina Pattijoella ja heti perään maanantaina Sotkamossa.

Ottelun ensimmäinen vuoropari oli kyttäilyä ja molemmat joukkueet rankaisivat huonoista lyönneistä varmoilla ulkopelisuorituksillaan. Ensimmäisessä vuoroparissa JoMa pääsi etenemään kolmospesälle kahdesti ja Jymy kerran. Juoksuja ei kuitenkaan ensimmäisessä vuoroparissa nähty. Toisessa vuoroparissa puolestaan alkoi rytistä. Lauri Kivinen avasi juoksusateen upealla kakkosjatkeen puhkaisevalla lyönnillä ja JoMan kärkietenijä Konsta Piironen toi ottelun ensimmäisen juoksun. Ensimmäisen juoksun jälkeen JoMan ketsuppipullo posahti auki kunnolla. Juha Puhtimäki löi JoMan toisen ja Juha Niemi kolmannen juoksun. Toisen vuoroparin sykähdyttävin hetki nähtiin kuitenkin joensuulaisten neljännessä juoksussa, kun JoMan lyöjämörssäri Juha Niemi toi Joni Lehikoisen lyömän juoksun. Yli satakiloisen Niemen syöksy kotipesään sytytti koko Kerubi-stadionin hurmokselliseen huutoon ja kovimmat JoMa-fanit olivat jo aikeissa laittaa valssiksi.

Samaisen vuoroparin tasoittavalla Joni Rytkönen kavensi tilanteeksi 4-1 kiertämällä tyhjään kenttään kunniaa. Tämä juoksu jäi kuitenkin vuoroparin ainoaksi. Kolmannessa vuoroparissa ulkopelisuoritukset nousivat kunniaan, eikä kumpikaan joukkue onnistunut juoksun teossa. Ensimmäisen jakson viimeisessä vuoroparissa Aleksi Rautiainen kotiutti Mikko Kemppaisen ja kasvatti JoMan johdon takaisin neljään juoksuun. Neljännen tasoittavalla Jymy viritteli jo pientä nousua, kun jokeriosaston lyöjätykit Rönkkö ja Korhonen kavensivat eron kahteen juoksuun. Ensimmäinen jakso päättyi kuitenkin Henri Litmasen räpylään, kun Simo Rahusen kova polttoheitto löysi tiensä kakkospesään ennen Jymyn etenijä Niilo Piiponniemeä. Tämän palon ansiosta Joensuun Maila nappasi jaksovoiton ja ensimmäisen tarjolla olleen sarjapisteen itselleen. Ensimmäinen jakso kotijoukkueen nimiin 5-3 lukemin.

JoMan maskotti Rudi viihdytti Kerubi-stadionin yleisöä

Toinen jakso oli kuin peilikuva ensimmäisestä jaksosta. Jymy tuli jaksotauolta ryminällä ja iski joensuulaiset takaa-ajajan asemaan heti ensimmäisessä vuoroparissa. Alkukauden ajan hurjassa lyöntivireessä ollut Antti Korhonen avasi toisen jakson puolittaisella läpilyönnillä ja Niilo Piiponniemi kirmasi kotiin. Markus Tuikka ja Roope Korhonen säestivät ja Jymyn johto kasvoi kolmeen. JoMan Aleksi Rautiainen onnistui kaventamaan tasoittavalla vuoroparilla tilanteeksi 1-3, mutta muuten joensuulaisten yritykset jäivät vaisuiksi. Toinen vuoropari alkoi ensimmäisen tapaan, kun Subwayn kultakypärä Antti Korhonen löi Niilo Piiponniemen kotiin.

Ottelun mielenkiintoisin tapahtumaketju nähtiin toisen vuoroparin aloittavalla, kun JoMan lukkari Juha Puhtimäki yritti polttaa kärkkyvää Joni Rytköstä kolmospesälle peräti seitsemän kertaa, eikä syöttö tuntunut nousevan ilmaan. Kun syöttö ei noussut, tuomari Suvi Kaukovalta vihelsi Puhtimäen pelin viivyttämisen takia Rytköselle vapaataipaleen. Tilanteesta syntyi ykköspesän tuntumaan kovat ”turpakäräjät” ja Joensuun Mailan pelinjohtaja Juhani Lehtimäen argumenttien jälkeen Kaukovalta tuomitsi Rytkösen palaneen viimeisimmässä polttoheitossa. Peli oli jo jatkumassa, kunnes Jymyn pelinjohtaja Jani Komulainen muistutti Kaukovaltaa, että peli oli jo vihelletty poikki, kun Rytkönen poltettiin. Tukalaan paikkaan joutunut Kaukovalta käänsi tuomionsa vielä kertalleen ja alkuperäinen tuomio vapaataipaleesta jäi voimaan. Tapahtuma herätti paljon tunteita sekä kentällä että katsomossa ja Mehtimäen melutasot nousivat loppupelin ajaksi pykälällä ylöspäin. Toisessa vuoroparissa ei nähty enempää juoksuja ja kolmanteen vuoropariin lähdettiin 1-4 tilanteesta.

Kolmannen vuoroparin juoksut avattiin tutun parivaljakon toimesta. A. Korhonen löi, N. Piiponniemi toi. Juoksun jälkeisestä ajolähtötilanteesta syntyi Jymyn kuudes juoksu toisella jaksolla. Kuudennen juoksun lyöjänä hääri Roope Korhonen. Kolmannen lopettavalla JoMa löysi kiinni sisäpelistään ja aloittaa vaatimattoman kirinsä Juha Puhtimäen lyödyllä juoksulla. Kovassa lyöntivireessä oleva jokeri Aleksi Rautiainen löi Lauri Kivisen kotiin ja kavensi tilanteeksi 3-6. Neljännessä vuoroparissa Jymyn etenijäjokeri Matias Litmanen viimeisteli uran ensimmäisellä Superpesis-kunnarillaan toisen jakson loppulukemiksi 3-7.

Ottelun ratkaisua haettiin supervuoroparista. Supervuoroparin tunnelma oli jännittynyt, odottavainen ja herkkä. Erityisesti mieleeni painui Jymyn lukkari Ville Väliahon ilmeetön tuijotus JoMan Juha Niemen silmiin syöttölautasen ääressä ja se kuvasti illan ratkaisuhetkien tunnelmaa erinomaisesti. Pelillisesti JoMa sai supervuoroparille hyvän alun, kun se sai pelattua itsensä ajolähtöön. Ajolähdön ensimmäinen purkuyritys epäonnistui ja etenijä Tuomas Jussila paloi Juha Niemen lyönnin seurauksena. Ajolähtö kuitenkin säilyi ja joensuulaisten toinen lyöjäjokeri Aleksi Rautiainen kotiutti tiukan pesäkilvan jälkeen Lauri Kivisen onnistuneesti kotiin. JoMan juoksut jäivät kuitenkin yhteen ja vierasjoukkue Jymyllä oli paikka viedä kaksi pistettä matkaansa kahdella juoksulla. Siinä se myös onnistui, kun ensin Roope Korhonen löi viimeisellä lyönnillään pallon upeasti väliin ja sotkamolaisten seuraava lyöjä Lauri Rönkkö löi ottelun ratkaisujuoksun. Jymy jatkaa voittokulkuaan ja JoMan mestaruuskrapula pahenee!