fbpx
EtusivuEnnakot ja katsauksetMiesten Superpesis palaa juhannustauolta – tässä alkukauden topit ja flopit

Miesten Superpesis palaa juhannustauolta – tässä alkukauden topit ja flopit

Miesten Superpesis palaa juhannustauolta – tässä alkukauden topit ja flopit Ennakot ja katsaukset Pesäpallo

Miesten Superpesiksen runkosarja alkaa lähennellä puoliväliä ja merkit joukkueiden voimasuhteista ovat selvillä, kun Superpesis palaa juhannustauolta tänään tiistaina. Alkukauden suurimmaksi onnistujaksi voidaan nimetä Sotkamon Jymy, joka on sarjan ainoa tappioton joukkue. Jymyn esitykset alkukesästä ovat olleet vakuuttavia ja sotkamolaisten jyrän alle ovat jäänet muun muassa Kouvolan Pallonlyöjät, Hyvinkään Tahko sekä Vimpelin Veto. Sotkamon ulkopeli on ollut erityisen vakuuttavaa ja tähän mennessä Jymy on päästänyt vain 49 juoksua, mikä tarkoittaa noin neljää ja puolta juoksua per ottelu. Erityisen kunniamaininnan saa Jussi Korhosen johtama takakenttä, joka on esiintynyt alkukauden otteluissa varmoin ottein. Myös Sotkamon sisäpeli on ollut raudan lujaa ja erityisesti Roope Korhosen 54 (6+48) lyötyä juoksua on ollut pelätty yhdistelmä. Jymy on tällä hetkellä sarjassa sijalla kolme ja se on kaksi pistettä sarjakärki Vetoa perässä. Sotkamolaiset ovat kuitenkin pelanneet kaksi ottelua vähemmän, kuin sarjakärki Vimpeli ja sarjakakkonen Kouvola.

Superpesiksen kärkipaikkaa pitää yhdeksi kauden mestarisuosikiksi lukeutuva Vimpelin Veto. Vedon alkukausi on ollut etenkin sisäpelin osalta suorastaan tyrmäävää. Veto on lyönyt kolmeentoista otteluun peräti 177 juoksua ja etenkin vimpeliläisten lyöjäjokeri Perttu Ruuska on ollut häikäisevässä vireessä lyöden huimat 63 (5+58) juoksua. Vimpelin sisäpelistä on nostettava esille myös Mikko Kanala, joka on tuonut alkukauden aikana yhteensä 42 juoksua. Myös vimpeliläisten ulkopeli on ollut koko sarjan parhaimmistoa ja se on päästänyt Jymyn jälkeen vähiten juoksuja.

Superpesiksen toisella sijalla majaileva Kouvolan Pallonlyöjät on onnistunut tasaisen varmasti jokaisella osa-alueella. Kouvolan materiaali on laaja ja erityisesi sisäpelissä joukkueella on paljon lyöjiä, jotka pystyvät kotiuttamaan kovalla prosentilla. Joukkueessa on viisi kappaletta yli viidentoista juoksun lyöneitä miehiä, joten sisäpelivoimaa joukkueesta löytyy. Kouvolalaiset ovat onnistuneet kääntämään jaksoja itselleen myös huonojen suoritusten jälkeen ja näiden tärkeiden jaksovoittojen seurauksena KPL on kärsinyt alkukaudesta vain kaksi tappiota.

Yksi tämän kauden tason nostajista on ollut Hyvinkään Tahko, joka on tällä hetkellä Superpesiksen neljännellä sijalla. Etenkin Tahkon kärkipelaajat Teemu Rouhiainen, Riku Hokkanen sekä Patrik Vartama ovat pelanneet alkukaudella erinomaisesti. Pelkästään edellä mainittu kolmikko on tuonut hyvinkääläisille 58 juoksua. Joukkueesta löytyy myös lyöntivoimaa ja jokeriosastolle hankittu Matti Korhonen on onnistunut lyömään Tahkolle juoksuja yli kolmen juoksun keskiarvolla ottelua kohden. Nälkäinen Tahko taistelee tällä kaudella mitaleista toden teolla.

Superpesiksen hallitseva mestari Joensuun Maila on ollut yksi alkukauden suurimmista alisuorittajista. Talvella halli-Suomen mestaruuden voittaneen JoMan peli on takkuillut alkukesän aikana ja joensuulaiset ovat kärsineet pistemenetyksiä myös sarjan häntäpään joukkueille. JoMa on kärsinyt myös monista loukkaantumisista, joiden takia joensuulaisten kokoonpano on elänyt hurjalla tavalla. Loukkaantumiset ovat sekoittaneet erityisesti ulkopeliä ja esimerkiksi kolmosvahdin paikkaa on kuluneella kaudella pelannut peräti viisi eri pelaajaa. Tämä puolestaan on johtanut ailahteleviin esityksiin ja alkukaudella joensuulaiset ovat kärsineet peräti viisi tappiota. Juhannustauon jälkeisellä viikolla joensuulaiset palaavat arkeen kovilla otteluilla, kun se kohtaa tiistaina Seinäjoen ja perjantaina Sotkamon.

Superpesiksen keskikasti on erityisen tasainen ja sijat 6.-14. mahtuvat kuuden pisteen sisälle. Superpesiksen kuudennella sijalla majailee tällä hetkellä Seinäjoen Jymyjussit, jota povattiin ennen kauden alkua jopa mitalitaisteluun. Jymyjussien peli on ollut kuitenkin erittäin ailahtelevaa ja kuuden alavireisen ottelun jälkeen pelinjohtaja Mikko Vainionpää vaihtui Jussi Parveen. Uuden pelinjohtajan alla seinäjokelaiset ovat kivunneet sarjataulukossa kuudenneksi, mutta pelissä on edelleen paljon ailahtelevuutta. Suurta huolenaihetta seinäjokelaisten keskuudessa on herättänyt lukkari Henri Itävalon sysimustat illat syöttölautasen ääressä.

Jymyjussien jälkeen Superpesiksen keskikastissa ovat itärajan joukkueet Kiteen Pallo sekä Imatran Palloveikot. Kiteen Pallon alkukausi on ollut odotuksien mukainen, mutta on selvää, etteivät kiteeläiset pysty haastamaan sarjan kärkijoukkueita. Pudotuspelipaikka siintää KiPan mielessä ja se on realistinen tavoite, mutta kaikki siitä eteenpäin on totaalista ylisuorittamista. Imatran Palloveikot puolestaan on esittänyt alkukesän pesiskentillä paljon juoksurikkaita otteluja. IPV on päästänyt ensimmäiseen neljääntoista otteluunsa peräti 147 juoksua, mikä on koko Superpesiksen suurin määrä. IPV on kuitenkin onnistunut raapimaan tärkeitä jaksovoittoja ja niiden ansiosta imatralaiset löytyvät sarjataulukosta sijalta kahdeksan.

Sarjanousija Kempeleen Kiri on suoriutunut alkukaudestaan kohtalaisesti ja siitä seurauksena on sarjan yhdeksäs sija. Kempeleen pronssimitali halli-SM:stä nosti odotukset korkealle ja pudotuspelipaikka oli joukkueelle realistinen tavoite. Tällä hetkellä Kempele on sarjassa sijalla yhdeksän ja joukkueella on tällä hetkellä kahteentoista otteluun neljä voittoa. Kempeleläiset ovat pelanneet osittain erinomaista pesäpalloa ja siitä osoituksena on muun muassa jaksovoitto Vimpeliä vastaan ja kahden pisteen voitto Seinäjoen Jymyjusseista. KeKi on kuitenkin myös alisuorittanut ja jaksovoiton jälkeen kempeleläiset ovat saattaneet pelata umpisurkean toisen jakson. Unelma pudotuspelipaikasta on kuitenkin hyvin elossa.

Sijoilta 10.-12. löytyvät Pattijoen Urheilijat, Kankaanpään Maila sekä Koskenkorvan Urheilijat. Pattijoen kausi alkoi karmealla tavalla, kun joukkue hävisi kuusi ensimmäistä otteluaan ilman ainuttakaan jaksovoittoa. Kurssi kääntyi kuitenkin Raahessa nopeasti ja tappioputken perään irtosi viisi voittoa. Pattijoen alkukauden suurin ongelma on ollut sisäpelissä ja kahteentoista otteluun joukkue on lyönyt vain 65 juoksua.

Myös Kankaanpään Mailan startti kaudelle oli surkea ja kesäkuun alkuun mennessä joukkueella oli kasassa vain neljä pistettä. Joukkue on saanut kuitenkin kauden edetessä pelistään kiinni ja viiteen viime otteluun joukkue on kerännyt seitsemän pistettä. Tasaisen harmaan KaMan valopilkuiksi nostettakoon mailan varressa onnistuneet Miikka Riikonen sekä Kari Kellokoski.

Koskenkorvan Urheilijat on pelannut tasaisen alkukauden ja se on pystynyt ryöstämään jaksovoittoja myös sarjan kärkijoukkueilta. KossU on jäänyt pisteittä vain neljässä ottelussaan, mutta toisaalta kolmen pisteen voittoja ei ole kertynyt vielä ainuttakaan. Myös Koskenkorva kärsii lyöntiosaston kapeudesta ja kotiutusvastuu on käytännössä yksin Patrik Wahlstenin harteilla. Wahlsten on lyönyt alkukaudesta kiitettävät 38 (1+37) juoksua.

Kausiennakoiden mukaisesti Superpesiksen pakan pohjalta löytyy Alajärven Ankkurit. Alajärveläisten painajaiset ennen kauden alkua ovat muuttuneet todeksi ja joukkueen materiaali on niin heikko, kuin ennen kauden alkua ennakoitiin. Erityisesti Ville Väliahon, Viljo Sillanpään, Valtteri Kleemolan ja Aki Oravan jättämiä aukkoja ei ole saatu paikattua ja etenkin Ankkureiden ulkopeli on vuotanut seulan lailla. 118 päästettyä juoksua yhteentoista otteluun kertonee kaiken oleellisen Ankkureiden ulkopelin heikkoudesta. Myös Ankkureiden eteneminen kentällä on ollut heikkoa ja sen myötä onnistumiset sisällä ovat olleet vähissä.

Superpesiksen viimeisellä sijalla majailee toinen sarjanousija Siilinjärven Pesis, jonka alkukausi on ollut vaisu. SiiPen sisäpeli on ollut alkukaudesta koko sarjan huonointa ja joukkueen kotiutusvastuu on täysin jokeri Kimmo Lukkarin käsissä. Lukkari on lyönyt SiiPelle 24 juoksua ja se on tasan puolet koko joukkueen juoksumäärästä. SiiPen toiseksi paras lyöjä Mikko Hakomäki on lyönyt kahdeksan juoksua, mikä kertonee kaiken tarpeellisen siilinjärveläisten kotiutusvoiman laajuudesta. Myös SiiPen ulkopeli on ollut hukassa ja 127 päästetyllä juoksulla SiiPe on sarjan kolmanneksi huonoin ulkopelijoukkue. Tehtyjen ja päästettyjen juoksujen erotus -79 kertoo kaiken SiiPen murheellisesta alkukaudesta. Pitkä ja raskas kesä on edessä myös Siilinjärvellä.

-Miska Peltoniemi

Jaa urheiluhulluutta:

Ei kommentteja

Pahoittelut. Kommentointi on suljettu.