fbpx
EtusivuEnnakot ja katsauksetUrheiluhullut.comin viikoittainen NHL-katsaus: Puljujärven NHL-kärvistely päätökseen, kokaiinista ei pelikieltoa

Urheiluhullut.comin viikoittainen NHL-katsaus: Puljujärven NHL-kärvistely päätökseen, kokaiinista ei pelikieltoa

Urheiluhullut.comin viikoittainen NHL-katsaus: Puljujärven NHL-kärvistely päätökseen, kokaiinista ei pelikieltoa Ennakot ja katsaukset Jääkiekko NHL talviurheilu Uncategorized Urheilu

NHL-kaukaloissa ei elokuun aikana tapahdu käytännössä mitään, mutta jään ulkopuolella on piisannut tapahtumia. Menneen pariviikkoisen aikana valokeilan ovat varastaneet venäläistähden huumekäry sekä Jesse Puljujärven yllätysratkaisu. Urheiluhullut.comin viikoittainen NHL-katsaus niputtaa menneet tapahtumat yhteen pakettiin kertoen samalla sen, mistä taalajäillä parhaillaan hiiskutaan.

Puljujärven NHL-ura katkolla

Kuluvan viikon isoin jytky paljastettiin tiistaina, kun Jesse Puljujärvi ilmoitti vetävänsä syksyllä Kärppien pelipaidan niskaansa. Edmonton Oilersin organisaatiossa edelliset kolme kautta kiekkoillut hyökkääjä ei ole saanut vakiinnutettua pelipaikkaansa, minkä lisäksi ongelmat joukkueen kanssa ovat asettaneet napit vastakkain kanadalaisten sekä suomalaisnuorukaisen välillä.

Puljujärven agentti Markus Lehto on jo kesän aikana useampaan kertaan viitannut, että Puljujärvi ei olisi halukas palaamaan Oilersin riveihin. Treidihalut eivät ole kuitenkaan realisoituneet neuvottelupöydässä, sillä tilanne on tukala myös Edmontonille. Ensimmäisen kierroksen neljäntenä varatun Puljujärven potentiaali on yhä olemassa, mutta vaihtoarvoa ei ole nimeksikään. Seura ei haluaisi luopua nuorukaisesta ilmaiseksi, vaikka se tarkoittaisi samalla pelaajan oikeuksien hyödytöntä säilömistä.

Seura on tällä erää puun ja kuoren välissä. Toisaalta nuorille lupauksille ei haluta antaa esimerkkiä siitä, että rajoitettu agentti voi kiristää itsensä pois organisaatiosta. Samalla nuoren lupauksen uran eteen poikkiteloin asettuminen on niin ikään huonoa markkinointia tulevia pelaajahankintoja silmällä pitäen. Lopputulema lieneekin jotain näiden kahden väliltä, joten mikäli Puljujärvi saa palautettua kehityksensä oikeaan uomaan Oulussa, lienee Puljujärvi kaupan hivenen alihintaan. Taival Oilers-nutussa on kuitenkin näillä näkymin lopullisesti ohi.

Puljujärven tilanne on vaikea. Vaikka NHL-vuodet eivät tuloksellisesti ole olleet odotetunlaista menestystä, peliesitykset ovat olleet monesti myös sillä tasolla, että NHL-joukkueesta pitäisi aueta pelipaikka. Merkit lätäkön tuolta puolelta viittaavatkin yksinkertaisesti huonoon kohteluun ja kemiaan pelaajan sekä organisaation välillä. Puljujärvi ei ole kyennyt sopeutumaan NHL-vaatimuksiin riittävällä taistelutarmolla, mutta toisaalta seura on jättänyt pelaajansa tilanteen tullen aivan liian yksin. Oilersin uusi GM ja päävalmentaja eivät riittäneet pään kääntymiseen, joten ongelmia lienee myös kaupungissa tai pukukopissa. Se on kuitenkin selvää, että haalarit esiin kaivava Puljujärvi pääsee vielä kokeilemaan uudelleen NHL-uraa, mutta samalla otsassa on lopullinen leima heikosta asenteesta.

Nenäänveto ei saanut hernettä NHL:n nenään

Suomalaisen paluu Liigaan ei jäänyt ainoaksi hämmennystä aiheuttaneeksi tapahtumaksi. Paikkansa taalajäillä jo vuosikausia sitten vakiinnuttanut Jevgeni Kuznetsov jäi nimittäin kevään MM-kisojen yhteydessä kiinni kokaiinista. Kansainvälinen kiekkoliitto tuomitsi taitavan hyökkääjän neljän vuoden pelikieltoon maajoukkuetasolla, mutta NHL-uraan tuomio ei ole vaikuttamassa.

Siinä missä rapakon tällä puolella kokaiinia pidetään kiellettynä aineena, Pohjois-Amerikassa asiasta ei vedetä hernettä nenään ihan samalla tavalla. NHL:n vastine toteaakin aineen olevan vaarallisuudestaan huolimatta sellainen, ettei se paranna urheilijan suoritusta. Tästä syystä Kuznetsov ei ole saamassa pelikieltoa NHL:ssä. Lieviä seuraamuksia on kuitenkin luvassa, sillä Washington Capitalsin hyökkääjä on ilmoittanut tapaavansa NHL:n pääkomissaari Gary Bettmanin asian tiimoilta. Tiedossa on rutiinitestien ohella myös päihdevastaista työtä, mutta näillä näkymin Kuznetsov pääsee osallistumaan seuran harjoitusleirille sekä alkukauteen normaaliin tapaan.

Vaikka kyseessä on NHL:n oma asia, on tapaus jälleen omiaan lisäämään ristiriitoja IIHF:n ja NHL:n välille. Maailman parhaan jääkiekkosarjan dopingin vastaista työtä pidetään maailmalla lähinnä vitsinä, eikä Kuznetsovin tapaus ainakaan paranna tilannetta. Kokaiini ei paranna suoritusta, mutta päihdeaineen käyttäminen on melkoisessa ristiriidassa tähtikulttuurin ja esikuvana toimimisen suhteen. Vastaavanlaisia käryjä ei soisi ilmestyvän jääkiekon maineen vuoksi.

Minnesota sai uuden perämiehen

Menneen pariviikkoisen aikana on riittänyt myös sopimusuutisia. Merkittävin tieto kajahti Minnesota Wildin toimistosta, jonka uudeksi GM:ksi palkattiin Bill Guerin. Vaikka kaksi Stanley Cupia sekä 1263 NHL-ottelua pelannut Guerin ei ole aiemmin toiminut organisaation pomona, yhdysvaltalainen ei ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä. Guerin toimi ennen Wild-pestiään kahdeksan kautta Pittsburgh Penguinsin riveissä apulais-GM:nä sekä muissa tehtävissä.

Guerin korvaa aiemmin kesällä potkut saaneen Paul Fentonin. Luvassa on valtava työsavotta, sillä Minnesotan tilanne on kaikin puolin hankala. Joukkueen nuoret lupaukset eivät ole sarjan kirkkainta kaartia, minkä lisäksi vanhat konkarit Mikko Koivun, Ryan Suterin ja Zach Parisen johdolla ovat vanhenemassa käsiin. Jatkuuko seuran uudelleenkasaamisvaihe, vai lähteekö Minnesota rakentamaan koko perustaa uudelleen? Tuleva kausi on Guerinin savotan kannalta erittäin kiinnostavaa seurattavaa. Nykyrungolla paikka pudotuspeleissä on ainakin ennakkoon valtavan työn takana.

Tukku pätkäsopimuksia

Myös pelaajille piisasi isoja sopimuksia. Näistä kenties yllätyksellisin paljastui Ottawa Senatorsin toimesta, kun lupaava puolustaja Colin White kiinnitettiin seuraan kuudeksi vuodeksi. Näistä jokainen tuo amerikkalaispakille 4,75 miljoonaa dollaria. 22-vuotiaan ja viime kaudella 71 ottelussa 14+27=41 tehopistettä tehneen lupauksen pitkä kiinnitys ei olisi missään muussa seurassa yllätyksellistä, mutta viime aikoina pahasti rämpinyt Senators on ollut sopimuksissaan nihkeämpi. Koko NHL-maailman puolesta onkin toivottava, että Whiten sopimus on osoitus uuden, vakavasti otettavan aikakauden alkamisesta perinteikkäässä seurassa.

Uutta nousua toivotaan myös Colorado Avalanchen toimistolla. Seura ilmoitti kiinnittäneensä yhden vuoden sopimuksella Valeri Nitšuškinin. Dallas Starsin ulosostama venäläinen kuittaa kaudesta 850 000 dollaria. Samalla kyseessä on erinomainen näytönpaikka, sillä Dallasissa ura ei lähtenyt missään vaiheessa liitoon. 24-vuotias venäläinen pelasi menneellä kaudella 57 ottelua, joiden aikana maaliverkko ei helissyt kertaakaan.

Toinen pätkäsopimuksen solminut hyökkääjä on Pat Maroon, jonka ura jatkuu Tampa Bay Lightningissa. 31-vuotias ja keväällä Stanley Cupin voittanut Maroon tienaa rupeamasta 900 000 dollaria. Pelipaikka Lightningin kivikovassa joukkueessa voi olla tiukassa, mutta Maroon on perinteisesti tuonut kaukaloon huomattavan määrän fyysisyyttä. Kyseessä onkin oivallinen täsmähankinta Tampa Bayn alempiin ketjuihin.

Tämän katsauksen viimeisenä nostona mainittakoon Winnipeg Jetsin kanssa sopimuksen tehnyt Gabriel Bourque. 29-vuotias hyökkääjä on pelannut urallaan jo roimat 360 NHL-ottelua, joista viimeisin rykäys tuli menneellä kaudella Colorado Avalanchen nutussa. Edullinen 700 000 dollarin sopimus on Jetsille tarpeellinen, sillä seura on vaikeuksissa palkkakattonsa kanssa. Vaikka tilaa on vielä miljoonia, mukaan pitäisi saada ängettyä Patrik Laineen sekä Kyle Connorin mammuttisopimukset.

Jaa urheiluhulluutta:

Ei kommentteja

Pahoittelut. Kommentointi on suljettu.